#34: Thais koken met Noi Pia-Ud

De Thaise keuken staat bekend om de curry, Pad Thai en heel veel street food. Dat alles heeft een plekje gekregen in De Bijbel van de Thaise Keuken. Die is geschreven door Noi Pia-Ud. Tot haar tiende woonde zij in Thailand en in dit prachtige kookboek staan de iconische gerechten van haar geboorteland.

Luister Smaakmakers ook in je favoriete podcast-app

Gevraagd naar haar food memory, vertelt Noi over een reis naar Thailand, een paar jaar geleden: “Dan zat je ’s avonds met je voeten in het zand, met de wind en de golven op de achtergrond. Daar at ik verse kipsaé, een prachtige herinnering die je gewoon kan voelen en ruiken. Daar in Bangkok kun je gewoon overal bij kraampjes streetfood eten.”

In de Thaise cultuur is eten heel erg belangrijk. Noi: “Eten brengt iedereen bij elkaar. Alles draait om eten. Als je aan Thaise mensen in Nederland vraagt wat ze het meeste missen, is dat het eten. Je eet in groepen, als familie. Buiten de stad zit je op een kleed, kook je met zijn allen en ga je met zijn allen om het eten heen zitten. Dan zit je gezellig te eten en te kletsen.”

Het Boeddhisme is belangrijk in Thailand, ook op culinair gebied: “In veel Thaise dorp staat een tent. ’s Ochtends rond 5 uur doen de Thaise monniken een ronde door het dorp om iedereen te zegenen. De mensen komen uit hun huizen met eten voor de monniken en zij worden daar gezegend. Dat heeft ook te maken met de Thaise cultuur, waarin delen heel erg belangrijk is.” Religie zorgt er ook voor dat in de Thaise keuken gezondheid belangrijk is. “De kern van Boeddhisme is zo min mogelijk vlees eten en zo gezond mogelijk eten. Onder invloed van andere denken hebben de Thai vlees ontdekt en dan zie je dus ook veel varkensvlees terug in het eten.”

De Thaise keuken staat natuurlijk bekend om de Thaise curry, maar ook om de Pad Thai. Voor een goede Pad Thai zijn twee ingrediënten belangrijk: de juiste noedels en de juist smaakbalans. “In een goede Pad Thai zitten de Thaise noedels én moet de smaak zoet-zurig zijn. In Thailand wordt een soort bieslook gebruikt als groente. Maar zolang de noedels en de smaak maar goed zijn, kun je in principe alles in de Pad Thai doen.”

Bestel De Bijbel van de Thaise Keuken op Bol.com of via je lokale boekhandel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.