Drie tips om meer groente te eten

Het is een beetje groentetijd op Smaakmakers. De laatste aflevering ging over zeewierburgers en paddestoelensate, vorige week mocht ik bij NPO Radio 1 praten over het rapport Food, Planet, Health en vandaag trakteer ik je op nog een portie. Want de laatste tijd zijn wij thuis ook steeds meer groente gaan eten. Goed, ik weet niet of we die aanbevolen 250 gram per dag halen, maar dankzij een aantal aanpassingen komen we wel steeds vaker in de buurt. En die aanpassingen, die deel ik graag met je. Wellicht heb je er iets aan.

1: Salades als lunch

Bunny Eating GIF
Een impressie van mijn lunch

Elke ochtend staan er twee plastic bakjes op het aanrecht. Die worden gevuld met salade. En geloof me, zo’n salade hoeft echt niet saai te zijn. Komkommer, rozijnen, nootjes, geitenkaas, wortels (zie tip 2) en andere lekkere dingen zorgen voor meer dan genoeg variatie. En als je écht niet zonder kunt, kun je er altijd nog wat kip in doen. Of spekjes. Oh ja, spekjes!

2: Ingemaakte wortels

Troye Sivan Dancing GIF
Zo dans ik ‘s ochtends door de keuken

Eigenlijk is dit dé tip van dit lijstje. Neem een flinke weckpot (even steriliseren, kijk zelf maar even hoe) en vul die met stukjes wortel. Doe in een pannetje 1 deel suiker en twee  delen water en azijn met flink wat zout. Verwarm dit tot de suiker is opgelost, laat even afkoelen en doe er dan lekkere kruiden en specerijen bij. Bijvoorbeeld komijnzaad, korianderzaad en een paar peperkorrels (ongeveer 1-1,5 theelepel per 200 milliliter vocht) Giet het vocht bij de wortels in de weckpot, deksel erop en na ongeveer een week sta jij ook te dansen in de keuken.

3: Minder vlees

Meat Market GIF by Cheezburger
Dacht je dat Popeye alleen maar sterk werd door spinazie?

Ja, wacht, voordat boze carnivoren biefstukken naar me gaan gooien: je hoeft van mij echt geen vegetariër te worden. Maar een paar dagen per week geen vlees is gezond én er zijn allang andere alternatieven dan suffe sojaburgers beschikbaar. Rooster groente, maak die salade die je ‘s middags overgeslagen hebt of bedenk zelf iets lekkers. En kom er echt niet uit, Google is, in dit geval, your friend.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.