#22: Met Laura de Grave op culinaire reis door Nederland

Als je de Nederlandse keuken écht wilt begrijpen, dan moet je ons land niet als één geheel zien. Dat ontdekte culinair journalist Laura de Grave tijdens het schrijven haar nieuwe boek ‘Het Nederland Kookboek’. In de nieuwe aflevering van de foodpodcast Smaakmakers vertelt ze aan presentator Zegert van der Linde over de mooiste gerechten en streekproducten die ze tijdens haar reis door Nederland tegen kwam.

Luister het hele gesprek met Laura

Luister Smaakmakers ook in je favoriete podcast-app

“Ik was aan het varen op de Waddenzee. Op een gegeven moment zegt de visser tegen mij: “Zie je die zwarte streep daar? Dat is een oesterbank.” Tien minuten later botsen we met de boot tegen de bank aan. Hij gooit een kratje ondersteboven op die oesterbank, gaat erop zitten en als een soort danser plukt hij die oesters rechtstreeks van het wad.”

Het Nederland Kookboek is niet alleen een ode aan de streekproducten, Laura wil de lezer ook aanmoedigen om zich weer te verdiepen in waar eten vandaan komt. “Op het moment dat je echt die provincies in gaat en ziet hoe dat eten gemaakt wordt, dan krijg je weer een verbinding met je eten. Tegenwoordig zijn we zo ver verwijderd geraakt van ons eten en weten we gewoon niet meer waar ons eten vandaan komt. En het is juist heel erg belangrijk om wel te weten waar je eten vandaan komt, omdat je dan ook vaak voor duurzamere, biologische seizoensproducten kiest.”

Veel van ons eten wordt tegenwoordig geïmporteerd. En dat is zonde, want er wordt juist zoveel moois verbouwd in ons eigen land. Knoflook bijvoorbeeld, leerde Laura van een boerin in de Flevopolder: “Die boerin vertelde dat meer dan 80 procent van de knoflook die in de Flevopolder verbouwen wordt, wordt geëxporteerd. Tegelijkertijd eten wij in Nederland gedroogde knoflook die wordt geïmporteerd uit China die vier weken oud is.” 

Dankzij het schrijven van Het Nederland Kookboek kijkt Laura de Grave anders aan tegen onze voedselproducenten: “Ik heb zoveel respect gekregen voor boeren en vissers. Wij hebben in de steden zo vaak een oordeel over de boeren en de vissers. Maar zo is het niet altijd en ik denk dat het heel belangrijk is om die verbinding weer te zoeken.”

Bestel het Nederland Kookboek op Bol.com of via je lokale boekhandel.

2 gedachtes over “#22: Met Laura de Grave op culinaire reis door Nederland

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.