#28: Ceviche en andere Peruaanse heerlijkheden (maar vooral ceviche)

Smaakmakers gaat de wereld rond! Terwijl wij allemaal zoveel mogelijk thuis blijven neem ik je mee op culinaire wereldreis. Want in de keuken ben je in een half uurtje aan de andere kant van de wereld.

Luister het hele gesprek met Katinka:

Luister Smaakmakers in je favoriete podcast-app

Katinka Lansink Dodero groeide op in een gezin vol Zuid-Amerikaanse invloeden. Haar moeder komt uit Peru en de smaken van het continent speelden een centrale rol in de keuken. Vandaar ook dat ze op mijn vraag naar een culinaire herinnering niet denkt aan iets Peruaans, maar aan iets Mexicaans: “Als mijn ouders samen gingen koken, dan werd er echt traditioneel gekookt. Daar gingen dagen aan vooraf met een schema: wie stond wanneer in de keuken. Dat vond ik altijd zo mooi en bijzonder.”

Die Mexicaanse keuken is wel een goed startpunt voor een gesprek over de Peruaanse keuken. Want de beide keukens hebben wel wat overeenkomsten: “Het zijn de twee landen in Latijns-Amerika met de grootste biodiversiteit. Kleur, geur, verse ingrediënten, de trots op Moeder Aarde. En ceviches, hoewel die natuurlijk uit Peru komen.”

De naam is gevallen: ceviche. Hét iconische gerecht van Peru: witvis gegaard in een mengsel van citrussap (bij voorkeur limoen) en pepers met een beetje zout. Meer heb je niet nodig. Toch ziet Katinka het nog vaak fout gaan: “Suiker toevoegen is een absolute no-go. En er worden heel vaak heel veel ingrediënten toegevoegd, maar less is more. Dus weg met de granaatappelpitjes en geroosterde quinoa!”

Katinka heeft een boek geschreven, Mi Casa Peru! Bestel Mi Casa Peru op Bol.com of via je lokale boekhandel.

2 gedachtes over “#28: Ceviche en andere Peruaanse heerlijkheden (maar vooral ceviche)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.