#29: De Joodse keuken van Esther Erwteman

In deze aflevering van Smaakmakers praat ik met Esther Erwteman. Zij neemt je mee naar de Joodse keuken. Haar Joodse keuken welteverstaan. Die is vegetarisch en kent invloeden uit onder andere Israël, India, Syrië en Irak.

Luister het hele gesprek met Esther:

Luister Smaakmakers in je favoriete podcast-app

Overal ter wereld vind je Joodse gemeenschappen. Al deze gemeenschappen hebben lokale invloeden verwerkt in hun eten en daardoor is de Joodse keuken in bijvoorbeeld Israël heel anders dan die in Nederland. Esther: “Ik denk dat je in Israël weinig mensen zult vinden die warmlopen voor Matzeballen.”

Maar wat maakt een keuken nou een Joodse keuken? Esther neemt de feestdagen als leidraad: “Daar horen allemaal gerechten bij, dat is mijn Joodse keuken.”  Esthers Joodse keuken is gevormd door haar opvoeding: “Ik kom uit een heel traditioneel huis, dat heeft mij gevormd. Aan mijn moeders keukentafel vond je echt geen Choemoes. En onderweg in mijn leven heb ik geleerd dat alles aan mij Joods is. Overal ter wereld was ik op zoek naar de Joodse tradities van de plek waar ik was. Die gerechten nam ik mee terug en maakte ik met feestdagen.”

Esthers culinaire ontdekkingstocht bracht haar over de hele wereld: Ghana, India en Israël, om maar een paar landen te noemen. Die invloeden vind je allemaal terug in Esthers eerste kookboek, NOSH – Mijn vegetarische Joodse keuken. Dat boek is nu te koop. Vrijdag deel ik op de blog een recept uit het boek dat hier in huis een groot succes was.

Bestel NOSH op Bol.com of via je lokale boekhandel.

Een gedachte over “#29: De Joodse keuken van Esther Erwteman

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.