Tips tegen voedselverspilling uit Smaakmakers

Zaterdag haalde ik mijn eerste Magic Box van Too Good To Go op bij de Deen in Zeist. Hierin zaten allerlei producten die de winkel anders weg had moeten gooien: brood, een stukje vis en zelfs voorverpakte hamburgers. Die laatste hadden ze wel in de winkel mogen laten liggen, maar met de rest van de inhoud ben ik heel blij. Niet alleen omdat je bij Too Good To Go serieus waar krijgt voor je geld, maar ook omdat al dit voedsel anders in de prullenbak was beland. Iets wat nog heel vaak gebeurd: jaarlijks gooien we per persoon 34 kilo eten weg! Tijd om daar wat aan te doen, met behulp van handige tips uit Smaakmakers.

Freke en Zegert

De smakelijke strijd van InStock
Spotify
iTunes
Web
In aflevering acht sprak ik met Freke van Nimwegen. Zij is één van de drie oprichters van InStock. In hun restaurants koken de chefs alleen maar met eten dat anders zou worden weggegooid. Daarnaast schreven ze twee kookboeken, brouwen ze bier van weggegooid brood en hebben ze tegenwoordig hun eigen groothandel. Dat is natuurlijk heel leuk voor de professionals, maar ze heeft ook tips voor jou en mij.

Haar eerste tip: probeer het voor jezelf zo makkelijk mogelijk te maken. Wat voor mij werkt, werkt voor jou misschien weer helemaal niet. Ze doet wel een paar suggesties:

  • Kijk in je koelkast voor je boodschappen doet
  • Doe elke dag boodschappen in plaats van voor de hele week
  • Let op de 35% stickers in de winkel
  • Deel eten dat je over hebt met de buren
Mijn Magic Box van Too Good To Go

Voedsel redden met Too Good To Go
Spotify
iTunes
Browser
Vorig jaar sprak ik op de Horecava met Lydia Krol van Too Good To Go. Met hun app kun je eten ophalen bij supermarkten, bakkerijen, hotels en andere plekken waar eten verkocht wordt. Je koopt een Magic Box en de winkeliers vullen de box met eten. En het mooie is: je krijgt altijd voor drie keer zoveel eten als waar je voor betaald. Ik haalde zaterdag dus mijn eerste Magic Box op. Het resultaat: lekkere broodjes, yoghurt, choco-pinda’s, roze koeken, een stukje vis, falafelsaus en voorverpakte hamburgers. Op die laatste twee na allemaal goede producten. Ik miste deze keer wel groente en fruit. En misschien dat er een mogelijkheid kan komen om een vegetarische of veganistische box te bestellen.

We doen het met z’n allen
Komend jaar ga ik in ieder geval mijn best doen om zo min mogelijk voedsel weg te gooien. Dat betekent in mijn geval nog meer koken met wat ik al heb, restjes avondeten de volgende dag eten als lunch en zorgen dat ik de groente op maak voor die over de datum gaat. Want zoals Freke van Nimwegen zegt: We willen iedereen onderdeel maken van de oplossing. We willen dat het normaal wordt dat mensen met hun reststromen iets gaan doen.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.