#24: De diepte in met Samuel Levie

In de eerste aflevering van 2020 ga ik direct de diepte in. Te gast is Samuel Levie: worstenmaker, kookboekenschrijver en wereldverbeteraar. “Soms denk ik dat we echt een crisis nodig hebben om het systeem te kunnen omdraaien.”

Luister het gesprek met Samuel

Luister Smaakmakers ook in je favoriete podcast-app

Vorig jaar schreef Samuel Levie het kookboek “Eten met Nijntje” dat genomineerd werd voor het Gouden Kookboek. Hij schreef het boek om kinderen enthousiast te maken over eten. “De moestuin van mijn opa heeft ervoor gezorgd dat ik een grote interesse heb gekregen in waar eten vandaan komt. Mijn doel is om Nijntje te gebruiken om bij kinderen die interesse voor eten op te wekken.”

Dat is nodig ook, want ook Samuel ziet dat er problemen zijn met de manier waarop wij nu met eten omgaan. Er moet iets veranderen, maar hoe? “Soms denk ik dat we het systeem kunnen omdraaien als we met iedereen die er toe doet onze schouders eronder zetten. Op andere momenten denk ik dat we echt een crisis nodig hebben om dat voor elkaar te krijgen.”

Een van die grote problemen is voedselverspilling. Levie: “Iedereen is het met elkaar eens: we zouden geen voedsel moeten verspillen. Er zijn veel mensen die honger hebben, we hebben maar één planeet, al die grondstoffen gaan verloren. Maar als eten zo goedkoop is en het zo in overvloed aanwezig is, dan voel je dat helemaal niet.”

Dit laatste ontdekte hij zelf tijdens een recente reis naar Kenia. “Daar ging ik koken en ik gooide het kroontje van de paprika en de nek van de kip weg. Die mensen werden helemaal gek! Maar het zit zo ingebakken bij mij, die dingen eten we niet. Dat is totale luxe, het zijn gewoon voedingsstoffen. Als er schaarste is, ga je niet meer verspillen. Misschien dat mensen hun gedrag pas echt veranderen als er schaarste is.”

Bestel Eten met Nijntje op Bol.com of via je lokale boekhandel.

Een gedachte over “#24: De diepte in met Samuel Levie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.