#25: Slow Food strijdt al 30 jaar voor beter eten

In december vierde Slow Food haar 30-jarig jubileum. In de nieuwe aflevering van vertelt Nelleke Don, voorzitter van Slow Food Nederland, over de uitdagingen waar de organisatie tegenwoordig voor staat. “Er is veel veranderd, maar er is nog wel een hoop te doen.”

Luister het gesprek met Nelleke

Luister Smaakmakers ook in je favoriete podcast-app

30 jaar geleden maakten drie Italiaanse foodies zich zorgen over de komst van een McDonalds bij de Spaanse Trappen in Rome. Samen richtten ze Slow Food op, een beweging tegen het oprukkende fast food. Dertig jaar later zijn de principes van Slow Food bijna gemeengoed geworden in de culinaire wereld. “Wie durft er tegenwoordig nog te zeggen dat hij niet duurzaam is?” aldus Nelleke Don. “Er is veel veranderd, maar er is nog wel een hoop te doen.”

Slow Food staat voor wat zij zelf “Good, clean en fair voedsel” noemen. Om dit te bereiken moet ons huidige voedselsysteem op de schop, ziet ook Slow Food Nederland. Nelleke Don: “Heel veel producenten die ik nu spreek zien ook wel dat ze tegen hun grenzen aanlopen. Die willen ook wel heel graag veranderen en dan is biologisch natuurlijk wel een logische stap. Ook omdat ze zien dat het economisch wel een goede stap kan zijn. Je doet er lang over, maar uiteindelijk kun je een wat betere prijs voor je producten krijgen.”

Er worden al heel veel mooie producten geproduceerd in Nederland. Op de grote voedingsbeurs “Die Internationale Grüne Woche” liet Slow Food Nederland daar een flink aantal voorbeelden van zien én proever. “Er was veel waardering voor wat we lieten proeven én ook de producenten waren heel blij.”

Toch heeft Slow Food Nederland een grote uitdaging. Want voor de gewenste verandering in ons voedselsysteem, moet ook de consument mee in de beweging. En die consument wil niet altijd mee in de verandering. Nelleke Don: “Om de grote groep mensen te bereiken die graag bij McDonalds eten, dat is nog wel een uitdaging.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.