#30: Naar Italië met ‘Master of Pasta’ Sarah Puozzo

La Cucina Povera heeft een aantal van de lekkerste gerechten ter wereld voortgebracht. Denk aan risotto, gnocchi, tortellini of eigenlijke elke vorm pasta. Maar deze Italiaanse ‘armeluiskeuken’ is veel meer dan een verzameling gerecht, het is een levensfilosofie. In deze aflevering van de podcast praat ik met Sarah Puozzo. Zij is half Italiaans, Master of Pasta en algeheel kenner van La Cucina Povera.

Luister het hele gesprek met Sarah:

Luister Smaakmakers in je favoriete podcast-app

De Italiaanse keuken vindt haar oorsprong in de middeleeuwen. De arme Italianen probeerden met het weinige dat ze hadden een goede, voedzame en vooral smakelijke maaltijd op tafel te zetten. Sarah: “De arme mensen verzamelden de stukjes vlees die over waren en met dat afvalvlees maakten ze dan bijvoorbeeld soffritto. Dat is eigenlijk een stoofgerecht met afvalvlees: milt, longen.”

De filosofie van La Cucina Povera wordt vaak opnieuw relevant als Italië door een moeilijke tijd gaat. “Na de Eerste en Tweede Wereldoorlog gingen mensen op zoek naar producten uit de buurt om daar iets lekkers te mee maken,” aldus Sarah. Tijdens de coronacrisis kent de filosofie van La Cucina Povera ook weer opnieuw een opleving in Italië. Ook bij de jongere generatie. “Wat hun ouders vroeger deden moeten zij nu ook doen: met heel weinig iets lekkers maken.”

Sarah Puozzo is ook nog Master of Pasta. Of eigenlijk, bijna. “Ik zou een paar weken geleden mijn titel ophalen in Bologna. Dat is een beetje lastig nu.” Maar Master of Pasta is een wel echte opleiding: “Dat is echt een chefsopleiding, in Bologna. Je leert hoe de traditionele pasta wordt gemaakt, welke pastavormen er zijn, welke saus erbij past. De traditionele keuken wordt zo doorgegeven.”

2 gedachtes over “#30: Naar Italië met ‘Master of Pasta’ Sarah Puozzo

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.