Recept: zelfgemaakte pasta met pangrattato van Sarah Puozzo

In de nieuwe aflevering van Smaakmakers vertelt Sarah Puozzo alles over La Cucina Povera. Deze Italiaanse ‘keuken van de armen’ maakt met weinig ingrediënten heerlijke gerechten. Zoals pangrattato, een topping van broodkruim die ook wel het ‘Parmezaan van de armen’ genoemd wordt. Ik mag het recept van Sarah met je delen en wilde daar ook mijn eigen recept bij geven. Maar toen ging het mis.

Sarahs recept gebruikt ansjovis als smaakmaker. Heerlijk zout, maar dat had ik niet in huis. Geheel naar de filosofie van La Cucina Povera wilde ik met de ingrediënten die ik wél in huis had mijn eigen versie maken. Mijn idee: broodkruim, rozemarijn en knoflook. Opgebakken met flink wat zout moet dat toch iets heerlijks opleveren zou je denken? Dan moet je wel weten wanneer je moet stoppen. De knoflook verbrandde, de pangrattato werd bitter en wij deden toch maar echte kaas over de pasta. Ook heel lekker.

Wil je het zelf eens proberen dan volgt hier Sarahs recept voor verse pasta met pangrattato.

Foto: Sarah Puozzo, South and Pepper
Zelfgemaakte pasta met pagrattato. Foto: Sarah Puozzo, South and Pepper

Ingrediënten
400 gram bloem 00
4 eieren
Snufje zout
8 el broodkruim
Scheut olijfolie
2 teentjes knoflook
16 gezouten ansjovisfilets
Handvol platte peterselie
Snufje chili

Bereiding
Maak eerst de verse pasta klaar: Meng de bloem met de eieren en een snufje zout. Kneed het deeg ongeveer tien minuten met de hand (of in met een kneedhaak in een keukenmachine). Voeg eventueel een beetje water toe tot een elastisch deeg. Bol het deeg op en dek af met huishoudfolie. Leg ongeveer 30 minuten in de koelkast.

Maak ondertussen de pangrattato. Neem een pan en zet op laag vuur. Voeg de ansjovis toe. De ansjovis zal langzaam uit elkaar vallen en oplossen. Voeg een flinke scheut olijfolie toe. Hak de knoflook fijn en voeg toe samen met de broodkruim en een snufje chili. Hak de platte peterselie fijn en voeg toe. Zet aan de kant.

Haal de pasta uit de koelkast en verdeel in 8 stukken. Bol de stukken deeg op. Bestuif je werkblad met een beetje bloem. Druk een deegbol plat en rol fijn tot ongeveer 1 mm. Gebruik hiervoor een pastamachine of een deegrol (mattarello). Rol het deeg op en snijd in pastalinten van ongeveer 2 mm. Kook de pasta in ruim gezouten water voor enkele minuten (verse pasta is snel klaar).

Neem een pan en verhit een flinke scheut olijfolie. Voeg de pasta toe en meng goed. Voeg de helft van de pangrattato toe en meng goed. Verdeel de pangrattato over de pasta net voor het serveren. Buon appetito!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.