#31: De Indonesische keuken met Maureen Tan

De wereldreis van Smaakmakers gaat verder! Vandaag land ik in Indonesië. Maureen Tan schreef De Bijbel van de Indonesische Keuken‘. Waarom die titel zo belangrijk is vertelt ze in deze aflevering van Smaakmakers. En natuurlijk hebben we het over die iconische gerechten uit de Indonesische keuken: rendang en nasi goreng. Zijn dat misschien de beste gerechten ter wereld?

Luister het hele gesprek met Maureen:

Luister Smaakmakers ook in je favoriete podcast-app

De Indonesische keuken is sterk verwant aan de bijna gelijknamige Indische keuken. Maureen Tan legt uit hoe dat komt: “De Nederlanders gingen naar Indië toe en brachten hun smaken en gerechten mee. Andersom, toen de Indische mensen naar Nederland kwamen brachten zij weer hun eigen gerechten mee. Zij maakten met de groente en kruiden die je in Nederland kunt vinden hun Indonesische gerechten. Zo ontstond een soort smeltkroes van Indonesisch met Europese invloeden.” Belangrijk verschil aldus Maureen: “Het zijn gerechten die net wat minder pittig zijn.”

Dat de Indonesische keuken internationaal meetelt ontdekte ook CCN in 2017. Volgers van hun Facebookpagina riepen rendang uit tot beste gerecht ter wereld. Maar wat is nou het geheim van een goede rendang? “Een goede rendang is echt gekarameliseerd,” zegt Maureen, “Wat je in Nederlandse restaurants vaak ziet is een rendang met saus. Veel Nederlandse mensen houden ook van die saus bij de rijst. Maar dan is het geen rendang, dan noem je het kalio. Het zijn dezelfde ingrediënten, het is bijna dezelfde bereiding. Alleen die laatste anderhalf uur…”

Op die lijst van CNN stond een andere Indonesische icoon op nummer 2: de nasi goreng. Een écht kliekjesgerecht: “Rijst in Indonesië is bijna iets heiligs. Je gooit geen rijst weg. Dus de rijst die je vorige dag hebt gestoomd, maak je op met groente en vlees die nog over hebt.”

Bestel De Bijbel van de Indonesische Keuken op Bol.com of bij je lokale boekhandel.

2 gedachtes over “#31: De Indonesische keuken met Maureen Tan

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.