#41: Op bezoek bij de buitengewone varkens van Josse Haarhuis

In de nieuwe aflevering van Smaakmakers ga ik op bezoek bij de buitengewone varkens van Josse Haarhuis. Hij is een varkensboer met een missie: zorgen dat jij en ik weer gaan beseffen dat voor ons stukje vlees een dier dood moet.

Luister Smaakmakers ook in je favoriete podcast-app

Op Landgoed Zuylestein bij Leersum scharrelen enkele tientallen varkens rond. Het is een vredig tafereel. De dieren wroeten door de grond, snuffelen aan boomtakken en af en toe hoor je wat geknor. Varkensboer Josse Haarhuis loopt tussen de afgebakende landjes door: “Even lekker door het bos lopen, dieren monitoren, lekker buiten bezig zijn. Het is hartstikke luxe dat we op zulke prachtige locaties kunnen draaien, samen met de eigenaren.”

Josse is één van de eigenaren van Buitengewone Varkens. Op verschillende locaties in Nederland dragen hun dieren een steentje bij aan de natuur. Hier op Landgoed Zuylestein doen de varkens zich tegoed aan ongewenste braamstruiken. Een win-win situatie: het landgoed is van de struiken af en Josse heeft een plek waar hij zijn varkens kan laten leven.

Op een zonnige donderdagochtend ziet het er hier allemaal heel idyllisch uit. Maar uiteindelijk gaat het grootste deel van de dieren naar de slacht. Ook dat doet Buitengewone Varkens op hun eigen manier. “We werken samen met een kleinschalige slachter. Wij brengen zo’n tien varkens in de week. Daar komen ze een dag van tevoren, zodat ze tot rust kunnen komen. Dan krijgen ze een stroomstoot en gaan ze ‘om’.

Het slachten heeft wel gevolgen op het landgoed. “De moederdieren hebben allemaal een naam. Daar bouwen onze vrijwilligers ook een band mee op. De vleesvarkens hebben geen naam, dat is te confronterend. Als een varken een naam heeft, is dat voor het gevoel toch anders.”

Toch is het volgens Josse ook goed dat de vrijwilligers een band opbouwen met de varkens. “We proberen hier weer te laten zien dat voor een stukje vlees ook een dier geleefd heeft. Als je het dier de ene keer weg ziet gaan en de volgende keer staat het ras en de locatie op het stukje vlees, dan maak je mensen weer bewuster van wat ze eten.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.