#42: De Indiase Keuken uitgelegd door Paulami Joshi

De Indiase keuken stond al heel lang op mijn lijstje met mogelijke onderwerpen. Het is waarschijnlijk mijn favoriete keuken. Indiaas eten betekent gerechten vol specerijen, veel vegetarische mogelijkheden en een eindeloze veelzijdigheid. Paulami Joshi weet daar alles van. Vier jaar geleden verhuisde zij van India naar Nederland en nu deelt ze recepten uit de Indiase keuken op haar blog, geeft ze kookworkshops en schreef ze de Bijbel van de Indiase Keuken

Luister Smaakmakers in je favoriete podcast-app

Eten is belangrijk in India. Ook voor Paulami: “Iedereen in India is gek op eten. En iedereen in India denkt dat de Indiase keuken de beste is van de hele wereld. Eten is onze identiteit. Een Indiaas spreekwoord zegt: een gast is altijd als een god. Dus als jij bij mij te gast bent, moet ik je te eten geven. Eten is ons leven.”

De Indiase keuken kent duizenden gerechten. In De Bijbel van de Indiase Keuken staan 234 van deze gerechten. En anders dan je misschien zou denken, staan er maar zes recepten met kokosmelk in het boek. “Wij gebruiken wel heel veel kokos, maar niet de kokosmelk. We maken een soort van boemboe met specerijen en doen daar dan geraspte kokos in. Maar niet de kokosmelk.”

Wie Indiaas eten zegt, zegt waarschijnlijk Indiase curry. Maar in India wordt het woord curry helemaal niet gebruikt. “Het woord is waarschijnlijk ontstaan toen Britten in India gerechten kregen met kerrieblaadjes, kari in het Tamil. De Britten dachten toen dat de saus met kariblaadjes curry genoemd werd. Maar wij hebben 26 officiële talen en 700 andere talen. Geen van die talen heeft het woord curry”

Bestel de Bijbel van de Indiase Keuken op Bol.com of via je lokale boekhandel.

Een gedachte over “#42: De Indiase Keuken uitgelegd door Paulami Joshi

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.