#45: Op zoek naar lokale producten op Vlieland (deel 1)

Hoe kun je lokaal voedsel produceren op een eiland waar het overgrote deel van het eten wordt ingevoerd? Die vraag probeer ik te beantwoorden in de komende twee afleveringen van Smaakmakers. 

Luister Smaakmakers in je favoriete podcast-app

Begin jullie was ik een weekend op Vlieland voor De Blik Vooruit. Dit kleine evenement werd georganiseerd door de organisatie achter het jaarlijkse festival Into the Great Wide Open. De Blik Vooruit stond helemaal in het teken van lokaal eten. Joris Lohman dacht met de bezoekers na over de vraag hoe we ons voedselsysteem in de toekomst duurzaam kunnen houden en lokale producenten vertelden hoe zij hun steentje bijdragen aan deze voedseltransitie.

Ik mocht ook mee en ik sprak met Joris over de grote uitdaging waar we voor staan. Hoe kunnen de voedselrijkdom die we na de Tweede Wereldoorlog hebben opgebouwd op een verantwoorde manier doorgeven? Lokaal voedsel en korte ketens zijn een belangrijk onderdeel van de oplossing. Maar op Vlieland wordt nog maar heel weinig lokaal gegeten. Dat constateert ook Marian Woestenburg, geboren en getogen eilander. Zij haalt nog regelmatig een maaltje oesters van het Wad, maar hoe haalbaar is dat voor andere inwoners van het eiland?

In deze aflevering ga ik in gesprek met Marian en Joris. Volgende week verschijnt aflevering 2. Daarin spreek ik met twee ondernemers die hun best doen om producten te maken op het eiland, voor het eiland. 

Deze podcast maakte ik in samenwerking met Into the Great Wide Open en De Blik Vooruit.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.