#57: Achter de schermen bij de horeca van de Efteling

Bij de Efteling denk je natuurlijk aan Droomvlucht, de Python en Carnaval Festival. Maar de laatste jaren is eten en drinken steeds belangrijker geworden voor het pretpark. Frans Goenee is daar medeverantwoordelijk voor. Hij werkt al 30 jaar bij de Efteling en stond aan de basis van de parkrestaurants Polles Keuken, Het Wapen van Raveleijn en de nieuwe Bäckerei Krümel. 

Luister Smaakmakers in je favoriete podcast-app

Frans’ heeft zijn carrière in de Efteling te danken aan een bevroren Bossche Bol: “Ik zat een keer met mijn vrouw in de Efteling, bij het Witte Paard. Toen kreeg ik een bevroren Bossche Bol. Toen zei ik tegen mijn vrouw: ‘Als ik hier zou werken, zou ik dat heel anders regelen.’ Buiten kwam ik een oude bekende tegen die bij de Efteling werkte. Twee weken later kon ik er ook aan de slag.”

Onder Frans’ leiding veranderde de Efteling de hele horeca-aanpak. “Als we aan de ene kant van het park poffertjes verkochten, deden we dat dan de andere kant ook. Daar zat namelijk best een goede marge op.” Nu kijkt het park bij het ontwikkelen van een horecapunt naar veel meer zaken dan alleen de marge. Frans vertelt over de ontwikkeling van pannenkoekenrestaurant Polles Keuken: “We wilden graag pannenkoeken verkopen in het park. Maar daarnaast wilden we het restaurant linken aan Symbolica. In dat paleis zit koning Pardulfus elke dag aan een groot banket. Die heeft allemaal lekkere dingen nodig. Polle is het koksmaatje dat daarvoor zorgt.”

De kookstoof van Polles Keuken

Maar daarmee houdt het verhaal van Polles Keuken nog niet op. Middenin het restaurant staat een grote kookstoof. Frans: “Als Polle het heel druk heeft, dan raakt hij wel eens over de kook. Dan komt het vuur uit de oven, dan gaan de deksels rammelen en klapperen.”

In de podcast vertelt Frans Goenee ook het verhaal achter de nieuwe Bäckerei Krümel. Deze bakkerij is direct gelinkt aan de achtbaan Max & Moritz. De achtbaan is gebaseerd op een Duits volksverhaal en dus was het logisch om daar een Duits-aandoende bakkerij aan te koppelen. Maar ook nu komt daar weer meer bij kijken dan je denkt: “Wij doen niet zomaar een Duits verhaal. Wij zijn een internationaal park en we proberen heel veel Duitse gasten naar ons toe te krijgen.” Maar dan moet je wel op een aantal dingen letten. “Als je een Duitse gast iets wilt verkopen, dan moeten jouw schoenen goed gepoetst zijn. Als jouw schoenen niet gepoetst zijn, dan denken ze dat er iets niet goed is.”

Deze podcast werd gemaakt in samenwerking met Bakeplus. Voor de klanten van Bakeplus maakte ik een speciale bonusaflevering. Hierin vertaalt Frans de lessen uit de Efteling naar praktische tips.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.