#56: Alles over de Marokkaanse keuken

In deze aflevering van Smaakmakers hoor je alles over de Marokkaanse keuken. Ik ben te gast bij Ikram en Amal Mataich, twee zussen die onder de naam Ziri handgemaakte Marokkaanse tajines verkopen. In de podcast vertellen ze over de keuken waar zij mee opgroeiden. Luister naar een heerlijk gesprek over specerijen, uien, thee en natuurlijk de tajine.

Luister Smaakmakers in je favoriete podcast-app

“De Marokkaanse keuken kenmerkt zich door veel groenten en kruiden,” vertelt Amal. “Het is een rijke keuken bij met enorm veel verschillende gerechten. We hebben ook veel verschillende deegwaren die kenmerkend zijn voor de Marokkaanse keuken. Zoals brood, dat wordt eigenlijk overal bij gegeten.”

De Marokkaanse keuken staat bekend om haar gerechten vol groente, vlees en mooie specerijen, maar het begint allemaal met de ui. Ikram: “Hoe ingewikkeld een gerecht ook is, het begint allemaal met ui. Gewoon de gele ui. De rode ui kom je eigenlijk alleen tegen in salades.”

En dan toch die specerijen. Komijn, saffraan en peper komen veel voor in de Marokkaanse keuken. Maar de koning is de Ras el Hanout. Ikram: “Deze specerijenmix is de basis van veel Marokkaanse gerechten. Wat er in de mix zit, is afhankelijk van wie hem maakt. Het verschilt per winkel. Wij hebben thuis een Ras el Hanout waar de kaneel meer een ondertoon is, dat vinden wij lekker.”

Ikram en Amal verkopen met hun merk Ziri handgemaakte Marokkaanse tajines. De term tajine wordt gebruikt voor zowel het gerecht als de keramieken pot waarin je dat gerecht maakt. En die tajine is al meer dan 1000 jaar oud, vertelt Amal. “De tajine werd met name gebruikt door nomaden, die het gebruikten als een broodtrommel. Zij waren constant op reis door de Sahara. Voordat zij op reis gingen, kookten zij in de tajine. Als ze dan aangekomen waren haalden ze de tajine erbij.”

In een tajine maak je eigenlijk een soort stoofschotel. Een paar dingen zijn daarbij heel belangrijk, legt Ikram uit: “Zorg dat je tajine gemaakt is van 100 procent natuurlijk klei. Je bereidt er je eten in, dus geen chemicaliën, geen toevoegingen. Dat proef je ook.” Amal: “En als je tajine een gat in de bovenkant heeft, dan is het een tajine om in te koken. Heeft je tajine dat niet, dan is het een siertajine.”

Als laatste heeft Ikram nog een tip voor mensen met een inductieplaat: “Bij inductie is metaal nodig om de inductieplaat actief te maken. Je kunt dan metalen tussenplaat kopen. Die zorgt ervoor dat je tajine dan toch bruikbaar is.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.