#37: Charlotte Kleyn en de magie van eten op reis

Of het nu een snelle hap bij het tankstation of een driegangendiner aan boord van een cruiseschip is, eten onderweg heeft iets bijzonders. Culinair historica Charlotte Kleyn dook in de geschiedenis van dit thema en schreef het smakelijke boek Trek. Vol verhalen en recepten geïnspireerd op eten tijdens het reizen.

Luister het hele gesprek met Charlotte:

Luister Smaakmakers ook in je favoriete podcast-app

Anderhalf jaar geleden ervaarde Charlotte de magie van eten terwijl je reist: “Ik ging met de trein naar Sicilië. Toen hebben we ook in de trein gegeten. Dat is heel magisch, zelfs al was het een heel flauw ontbijtje dat we daar kregen. Een heel hard kaiserbroodje en boter die te hard was om te smeren. Maar toen we wakker werden, waren we ineens in Italië. Toen snapte ik de magie. Want als dit al geweldig is, moet je dan eens voorstellen dat je ook echt lekker eet.”

Het idee voor Trek ontstond na een kookles voor kinderen. Charlotte leerde hen over het eten aan boord van een VOC-schip: “Kinderen hebben meestal met geschiedenis al wel iets geleerd over de VOC. Ze weten wat van scheurbuik en dat het allemaal ellende was. Maar zo’n reis dwingt je ook om na te denken over wat je mee kan nemen op zo’n schip. En dat was heel leuk.” Een boek over eten in de trein gaf vervolgens het laatste zetje: hier zit een boek in!

Door de eeuwen heen is van alles ontwikkeld om eten onderweg makkelijker, smakelijker en ook langer houdbaar te maken. “Allerlei uitvindingen komen langs,” aldus Charlotte, “zoals het conservenblik. Dat is gemaakt voor het leger en de marine die op reis waren. Het is een militaire uitvinding, net zoals vriesdrogen. Dat vond ik heel fascinerend.”

Dat we met eten onderweg ook wel eens terugkeren naar oude gebruiken, bewijst het succes van de picknick. Dat idee van ‘gezellig buiten eten’ is wel gebaseerd op een geromantiseerd beeld van vroeger, stelt Charlotte: “De natuur is heel lang gevaarlijk geweest voor de mensen. Daar waren struikrovers en wilde dieren, je was liever binnen. Op een gegeven gaan we dan toch voor onze lol buiten picknicken. Dat heeft te maken met dat die natuur minder gevaarlijk werd en de steden steeds groter werden. Mensen verlangden terug naar die geromantiseerde oude tijd, waarin mensen in harmonie met de natuur zouden leven.”

Bestel Trek op Bol.com of bij je lokale boekhandel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.