#38: Nog beter ijs maken met Hidde de Brabander

Het is bijna voorjaar, tijd om het over ijs te hebben. Want zelf ijs maken is niet alleen lekker, maar ook heel leuk. In zijn nieuwe boek Glacerie legt Hidde de Brabander je uit hoe je nog beter ijs kunt maken. Naast recepten voor roomijs, sorbetijs en zelfs softijs, bevat het boek alle kennis die je nodig hebt om thuis nog beter ijs te maken. 

Luister Smaakmakers ook in je favoriete podcast-app

Glacerie is geen standaardboek met ijsrecepten. Dat was ook helemaal niet de bedoeling: “IJs maken is zo breed en gaat zo diep. Dat wil ik juist uitleggen.” En dus begint Glacerie met de geschiedenis van ijs. Waarin (misschien) een rol is weggelegd voor Mongoolse krijgers. “Die gingen op pad met onder andere melk in hun bepakking. Die reden door koude gebieden. Door de beweging van de dieren klotste de melk heen en weer. Daardoor kwam er een soort gedraaid ijs uit. Het is moeilijk om te geloven, maar het is wel een mooi verhaal.”

In de geschiedenis van ijs is (misschien) een belangrijke rol weggelegd voor Mongoolse strijders.

Naast de geschiedenis van het ijs maken, kent Glacerie ook een stevig stuk theorie. Speciaal voor de professionele ijsbereider of de hobbykok die nog beter ijs wil maken. Dan kom je bij termen als het ‘vriespuntverlagend effect’. Hidde: “Het vriespunt van water ligt op 0 graden. Doe je er een schep suiker bij, dan moet je vriezen tot -2 graden om het bevroren te krijgen. Doe je er nog een schep bij, moet je vriezen tot -4, etcetera.” Op die manier helpt Glacerie je om ijs beter te begrijpen en zo nog lekkerder ijs te maken.

Toch is Glacerie ook een boek voor de hobbykok. Naast geschiedenis en theorie telt het boek een stuk of zeventig recepten. Alle bekende soorten ijs komen voorbij: roomijs, sorbetijs, granité’s en zelfs softijs. Want softijs moet uit het verdomhoekje, aldus Hidde: “Als jij een softijsje bestelt, is dat hetzelfde recept als een roomijsje. Het verschil is dat sofijs luchtiger is en wordt gegeten op de temperatuur waarop het uit de machine komt. Daardoor komen er veel meer smaken vrij.”

Bestel Glacerie op Bol.com of bij je lokale boekhandel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.