#39: Allemaal aan de hotpot dankzij Bas Robben

Hij omschrijft het zelf als ‘Chinees fonduen’, maar hotpotten is veel meer dan wat vleesjes garen in olie. Een goede hotpot begint met een smaakvolle bouillon, wordt gevuld met vlees, groente, dumplings en wat al niet meer en is een groot feest voor iedereen aan tafel. Niet gek dat Bas Robben daar zoveel van houdt, dat hij er zijn nieuwste boek aan wijdt. In deze aflevering van Smaakmakers legt hij alles uit over dit culinaire fenomeen. 

Luister Smaakmakers ook in je favoriete podcast-app

Bas zijn eerste ervaring met hotpotten is een bijzondere: “Acht jaar geleden zat ik achterin de auto van mijn schoonvader. We reden langs de oostkust van Taiwan en kwamen terecht bij een aboriginalrestaurant. Buiten op de barbecue lagen allemaal stenen. Binnen kwam naast de tafel een grote bak gemaakt van bamboe met daarin soep. Daarnaast stond een pan met stenen die buiten op de barbecue hadden gelegen. Die werden in de soep gelegd die daardoor heel dramatisch kookte. Er gingen allemaal visjes uit de rivier in en zoete aardappelbladeren. Dat was mijn eerste ervaring met een soort van hotpot.” 

Hotpotten is voor veel mensen nog een onbekend fenomeen, maar eigenlijk is het heel eenvoudig. “Een inductieplaatje op het midden van de tafel, daar een pan bovenop. Als je dan vrienden langs hebt is dat gewoon heel handig.” In Hotpot staan genoeg recepten om je hotpotavond van het begin tot het eind zelf voor te bereiden. Maar, dat hoeft natuurlijk niet. Bas: “Je kunt het inderdaad waanzinnig uitgebreid gaan doen, maar uiteindelijk is het ook gewoon het garen van ingrediënten in bouillon. Ik heb een recept voor supermarktbouillon geschreven, met recepten die je in de gewone supermarkt kunt vinden. Als je dan wat gehaktballetjes rolt, wat tofu in blokjes snijdt en nog wat knapperige groente erbij doet, dat kan ook. Maar als je schoonouders langs komen kun je kiezen voor een authentieke Sichuan-hotpot. Daar kun je ook voor gaan.”

Bestel Hotpot op Bol.com of bij je lokale boekhandel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.