#49: De eerlijke koffie van Fairtrade Original

Eindelijk een aflevering over koffie! Thee, bier en stoere limonades kwamen al voorbij, nu is het tijd voor de koffie. Mijn gast is Lotje Kaak van Fairtrade Original. Zij is onder andere verantwoordelijk voor hun koffielijn. Een belangrijk product voor Fairtrade Original, want daar begon het allemaal mee. Bijna 50 jaar geleden werd de eerste container koffie uit Guatemala gehaald. Inmiddels komt de koffie uit de hele wereld naar Nederland.

Luister Smaakmakers in je favoriete podcast-app

In 1972 haalde Fairtraide Original de eerste eerlijke koffie naar Nederland. Hun doel was om nu handel te drijven in plaats van hulp te bieden. Lotje: “Ze zagen een toekomst voor een andere manier van zakendoen. Hiermee kun je kleinschalige boeren helpen een bestaan op te bouwen door een eerlijke prijs te betalen en voor hen een markt te creëren. Als partners zet je een keten op en probeer je elkaar te versterken.”

Maar wat is nou een eerlijke prijs voor koffie? Daar denkt Fairtrade Original nog steeds over na. “We blijven continu onderzoeken wat er nodig is om te kunnen leven. De fairtrade standaard die er nu is, is nog niet genoeg om boeren een toekomstbestendig bestaan te geven. Prijzen stijgen natuurlijk ook, je hebt te maken met inflatie. De standaarden van Fairtrade zijn door de jaren heen wel herzien, maar we moeten goed naar de prijs blijven kijken.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.