De 5 leukste Nederlandse foodpodcasts

Heb jij nog leuke podcasttips voor me?” Die vraag komt regelmatig voorbij op Instagram of Twitter. Vaak tik ik dan drie reacties vol met mijn favorieten, maar het leek me wel handig om die tips te bundelen op één plek. Daarom vandaag een lijstje met de 5 leukste Nederlandse foodpodcasts. Volgens mij.

Want ja, dit is mijn lijstje. Er is natuurlijk nog veel meer leuks te luisteren. Wil je een completer overzicht, check dan deze uitgebreide lijst die Gijsbregt Brouwer maakte. Dit zijn mijn favorieten.

1: Cheft
Als je een halve aflevering maakt over een andere foodpodcast, dan hoort die natuurlijk in het lijstje thuis. Cheft is de podcast van Hiske Versprille, culinair recensent van de Volkskrant. Elke aflevering is mooi gemaakt, met veel liefde voor eten én de podcast. In het tweede seizoen (dat nu even stil lijkt te liggen) leert ze in elke aflevering een gerecht van een chef die daarin gespecialiseerd is. Dat doet ze samen met een bekende Nederlander, wat een leuke dynamiek oplevert. Alleen: waar blijft nou die nieuwe aflevering Hiske?

2: Etenschap
De podcast Etenschap bekijkt koken en eten vanuit wetenschappelijk perspectief. Presentator Eric de Kruijk is wetenschapsjournalist, werkt onder andere voor KIJK en volgt de koksopleiding aan het ROC in Utrecht. In elke aflevering ontleedt hij een gerecht, ingrediënt of kooktechniek om erachter te komen hoe je die op de beste manier gebruikt. Dat doet hij met leuke gasten zoals Smaakmakersvrienden Meneer Wateetons en Edwin Klaasen.

3: Food Cabinet
Nog een bekende van Smaakmakers. Het Voedselkabinet is de podcast van campagnebureau Food Cabinet en wordt gemaakt door Samuel Levie en Helen Kranstauber. Zoals je verwacht van een campagnebureau duikt deze podcast in de maatschappelijke kanten van eten. Kun je de wereld veranderen met eten? Aflevering gaan over voedselverspilling, kindermarketing en recent de campagne #supportyourlocals. Het kaart serieuze problemen aan, maar komt gelukkig ook met oplossingen én Helen en Samuel bekijken zichzelf ook met de nodige zelfkritiek. Dat maakt de podcast nergens belerend of prekerig wordt.

4: Mijn Vader is een Afhaalchinees
In deze podcast duikt journalist Felicia Alberding in de wereld van de babi pangang, roti en kebab. Niet meer ook, want deze goedgemaakte serie telt helaas maar drie afleveringen. Dat is ook een voordeel, want op een mooie zonnige middag in de achtertuin ben je er zo doorheen. De podcast vertelt mooie verhalen over het Chin. Ind. Spec. Rest. en de Döner Kebab en schuwt daarbij een blokje maatschappijkritiek niet.

5: Wat Schaft de Podcast
Last but zeker not least: Wat Schaft de Podcast. Culinaire vrienden Jonas en Jeroen nemen je elke twee weken mee in hun culinaire avonturen en bespreken daarbij altijd een onderwerp. Dat kan een ingrediënt zijn, zoals laatst in hun heerlijke aflevering over kreeft. Het kan ook thema zijn. Voorlopig hoogtepunt in hun oeuvre vind ik zelf de aflevering met Janneke Vreugdenhil. Leuk is ook dat er inmiddels al een echte community rondom de podcast lijkt te ontstaan, die gerechten maakt uit de podcast, en zelfs hun desemstarters deelt.

Een gedachte over “De 5 leukste Nederlandse foodpodcasts

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.